آموزش الکترونیکی را با نام e-learning نیز می شناسند،که همان اختصار electronic learning است. همانطور که از نام آن مشخص است آموزش الکترونیکی آموزشی است که آنلاین و در بستر اینترنت صورت می پذیرد.
نقلی از یونسکو وجود دارد که می گوید: به هر آموزشی که فرد آموزش دهنده و فراگیر از نظر مکانی و زمانی با یکدیگر فاصله داشته باشند، آموزش از راه دور می گویند. همچنین عموما در این نوع آموزش از ابزار های الکترونیکی و رسانه های هوش مصنوعی استفاده می شود.
آموزش الکترونیکی چه تفاوتی با آموزش مجازی دارد؟
در این میان یک نکته ای درباره ی آموزش از راه دور وجود دارد که کم پیش می آید به آن اشاره شود، آن هم این است که تعاریف این دو آموزش با یکدیگر متفاوت است. آموزش مجازی که با نام Virtual Education شناخنه می شود، سابقه ای به قدمت چند قرن دارد. همانطور که در مقاله ی تاریخچه ی آموزش مجازی اشاره کردیم، این نوع آموزش در گذشته توسط پست انجام می گشته و اساتید و دانش پذیران در فواصل طولانی با یکدیگر در ارتباط بودند. اما آموزش الکترونیکی یک نوع آموزش نو ظهور است که از طریق لوازم الکترونیکی و اینترنت صورت می پذیرد. در نتیجه می توان گفت آموزش الکترونیکی زیر مجموعه ی آموزش مجازی است.
آموزش الکترونیکی در مقابل آموزش حضوری
آموزش الکترونیکی، محدودیت هایی که آموزش حضوری تا به اکنون داشته است را ندارد. برای رفع فاصله بین آموزش دهنده و فراگیر، روش های بسیاری برای برقراری ارتباط با یکدیگر بوجود آمده است. برای مثال آموزش آنلاین و مجازی، آموزش از راه دوره، یادگیری از طریق موبایل، آموزش های کوچک یا همان میکرولرنینگ از انواع آموزش هایی است که بدین دلیل بوجود آمده اند. یکی از گرایش های آموزش الکترونیکی، آموزش ترکیبی است. آموزش ترکیبی به معنای ترکیب آموزش دهنده و رسانه های الکترونیکی آموزشی است.
برخی محققان بر این باورند که آموزش الکترونیکی می تواند به طور کامل جایگزین آموزش حضوری شود. اما در حقیقت آموزش الکترونیکی مکمل آموزش حضوری است و این دو نمی توانند جایگزین یکدیگر شوند.
تفاوت ها و شباهت های آموزش حضوری و الکترونیکی
- آموزش الکترونیکی سطح یادگیری بالا تری نسبت به آموزش حضوری دارد.
- امکان مطالعه مجدد در آموزش حضوری وجود ندارد اما در آموزش الکترونیکی می توان بار ها این عمل را تکرار کرد.
- پرسش و پاسخ در هر دوی این نوع آموزش ها میسر است.
- هزینه برای یادگیری دوره های آموزش حضوری به نسبت بالا تر از آموزش الکترونیکی است.
- یکی از مهم ترین برتری هایی که آموزش غیر حضوری بر حضوری دارد، این است که در آموزش غیر حضوری مطالب بدون اتلاف وقت ارائه می گردد.
- زمان یادگیری در آموزش حضوری محدود اما در آموزش الکترونیکی به صورت نامحدود است.
- در روش آموزش حضوری همه ی فراگیران به یک محل بخصوص به نام کلاس درسی اختصاص میابند، اما در آموزش الکترونیکی هر کجا که فراگیر باشد همانجا کلاس آموزشی است.
آموزش الکترونیکی چه مزایایی دارد؟
در ادامه ی مقاله به برخی از مزیت های این نوع آموزش می پردازیم.
دروس با کیفیت بالا ارائه می شوند
نحوه ی تدریس اساتید، یکی از عواملی است که بر کیفیت ارائه ی دروس تاثیر می گذارد. اما عاملی که کمتر به آن توجه می شود، محیط کلاس است. به عنوان مثال دمای کلاس، فرم صندلی ها، تعداد دانش پذیران و غیره از فاکتورهای مهم در حوزه کیفیت است. اگر یکی از این فاکتور ها به خوبی رعایت نشود، می تواند بر کیفیت ارائه ی دروس تاثیر منفی بگذارد. اما در کلاس های مجازی این مشکلات وجود نداشته و هر فرد متناسب با شرایط فعلی، محیط راحتی برای آموزش خود انتخاب می کند.
امکان مشاهده ی مجدد مطالب وجود دارد
در آموزش الکترونیکی این امکان وجود دارد که فراگیر در هر زمان که بخواهد تنها با دستیابی به اینترنت وارد سامانه شده و مطالب را برای چندمین بار مشاهده کند. این روش باعث شده است که فراگیران بتوانند با دوره کردن مطالب هم ایرادات خود را رفع کنند و هم خود را به مطالب جا مانده برسانند.
از ترافیک شهری و آلودگی هوا می کاهد
در آموزش حضوری نیاز است تا افراد خود را به محل برگزاری کلاس برسانند. این امر موجب می شود تا ترافیک های شهری و آلودگی هوا بوجود بیاید. اما با غیر حضوری برگزار شدن کلاس ها از این اتفاق جلوگیری می شود. همچنین دیگر نیاز به ساختمان سازی های بی مورد برای ساخت محل کلاس های آموزشی نیست.
فراگیران می توانند بدون محدودیت مکانی در کلاس ها شرکت کنند
یکی از مهم ترین مزیت های این روش آموزش، مشارکت افراد بدون محدودیت است. بسیاری از افراد به دلیل دور بودن از برخی اساتید نمی توانند در کلاس های مورد نیاز خود شرکت کنند. آموزش مجازی این مشکل را هم حل کرده است. فراگیران این امکان را دارند که در هر مکان جغرافیایی بتوانند در دوره ی مورد نیاز خود شرکت کنند.
در کلاس های الکترونیکی از تعداد افراد بیشتری پشتیبانی می شود
در آموزش حضوری به علت محدود بودن فضای کلاس ها، تعداد افراد کمی قادر به شرکت در آن ها هستند. اما این روش آموزش این محدودیت را از بین برده است. همانطور که می دانیم کلاس های الکترونیکی بدون محدودیت تعداد ارائه می شود.
ارتقاء سطح علمی جامعه
بسیاری از افراد به علت کمبود امکانات مکانی، نبود اساتید و غیره نمی توانستند در دانشگاه ها و برخی دوره های آموزشی شرکت کنند. چنانچه در آموزش مجازی این مشکلات وجود ندارد، افراد زیادی توانستند به راحتی در راه علم آموزی قدم بگذارند که این امر موجب ارتقاء سطح علمی افراد جامعه گردیده است.
با خواندن این مطالب می توانیم نتیجه بگیریم که آموزش الکترونیکی مشکلات رایج آموزش را از بین برده و پیچیدگی ها را آسان کرده است. مرکز آموزشی و پژوهشی رایانگان با هدف ارتقاء سطح دانش افراد جامعه، کارمندان سازمان های دولتی و شرکت های خصوصی، دوره های تخصصی تولید می کند. شما می توانید از صفر تا صد تولید محتوا های آموزشی خود را به رایانگان بسپارید. همچنین می توانید با شرکت در دوره های تخصصی با اساتید برجسته و متخصص، مدرکی معتبر دریافت کنید.
برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره های درج شده در زیر تماس بگیرید یا به اینستاگرام ما مراجعه نمایید.