آموزش در ابتدا با اتاق های کوچکی پوشیده از پشتی ها و میز های کوچک آغاز شد که به آن مکتب خانه می گفتند. آموزشی همراه با تنبیه هایی که طعم ترس به یادگیری اضافه می کرد. پس از گذشت سال ها مکتب خانه ها به کلاس های درس با گچ و تخته سیاه تبدیل شدند. آموزشی که تنبیه های آن کم شده و از محیط خشک آموزشی تبدیل به محیطی تفریحی و آموزشی گشته بود. به همین ترتیب رفته رفته شرایط رو به راحتی رفت. اخیرا نیز به اجبار کرونا آموزش های حضوری به آموزش های مجازی و غیر حضوری تبدیل شدند.

حال با توجه به این سیر تغییر می توانیم بگوییم که آموزش مجازی نه تنها جای خودش را حفظ خواهد کرد بلکه با به روز رسانی های مختلف در آینده معایب آن نیز از بین رفته و جای آموزش های حضوری را می گیرد.

قطعا این حجم از پر مخاطب بودن آموزش مجازی دلایل و فواید خاص خودش را دارد، که در ادامه به آن ها می پردازیم.

فواید آموزش مجازی

آموزش مجازی از فوایدی برخوردار است که در ادامه به آن ها به طور خلاصه می پردازیم.

  • در دسترس بودن یکی از مهم ترین مزایای آموزش مجازی است. به گونه ای که به راحتی می توانید در آموزش هایی شرکت کنید که کیلومتر ها دورتر از مکان زندگی شما برگزار می شوند. در واقع مجازی بودن، مسئله ی محدودیت مکانی را از بین برده است.
  • محدودیت زمانی نداشتن یکی دیگر مزایای این نوع آموزش است. زیرا اگر دوره یا کلاس آموزشی شما در زمانی برگزار شود که نتوانید در زمان معین در کلاس حاضر شوید، می توانید از فایل های ضبط شده استفاده کنید. از طرفی به علت راحت بودن برگزاری کلاس ها، معمولا برگزاری دوره ها را در بازه زمانی های کوتاه تکرار می کنند.
  • کم هزینه بودن از جمله مهم ترین فواید آموزش مجازی است. دانش پژوهان می توانند با صرف هزینه ای پایین تر نسبت به دوره های حضوری در دوره هایی که نیاز دارند شرکت کنند.
  • مختصر و مفید بودن یکی دیگر از فواید آموزش مجازی است. به این دلیل مختصر و مفید است که در زمان ضبط و تولید دوره، استاد از مطالب غیر ضروری صرف نظر می کند. علاوه بر آن می توان در زمان های تدوین دوره ها نیز آن قسمت ها را حذف کرد.
  • افراد شاغل نیز می توانند در دوره های آموزشی شرکت کنند. افرادی که در پی ارتقا دانش و پیشرفت خود هستند و زمان کافی برای شرکت در کلاس ها و دوره ها را ندارند می توانند در زمان های خالی خود در دوره های مورد نیاز شرکت کنند.

آینده آموزش های مجازی

معایب آموزش مجازی

آموزش مجازی در کنار مزایا و فوایدی که دارد، معایبی نیز دارد که در ادامه به طور خلاصه به آن ها می پردازیم.

  • نبود ارتباط حضوری و چشمی بین استاد و شاگرد یکی از معایب این روش آموزشی است. زیرا تحقیقات ثابت کرده است که نداشتن ارتباط تصویری و چشمی اثر بخشی مطالب ذکر شده را کاهش می دهد.
  • کنترل کمتر استاد بر روی شاگردان نیز باعث پایین آمدن بازدهی کلاس ها می شود.
  • تعامل نداشتن شاگردان با یکدیگر نیز یکی از معایبی است که در کلاس های مجازی اتفاق می افتد. ارتباط داشتن شاگردان با یکدیگر باعث ایجاد انگیزه می شود و این موضوع بازدهی و یادگیری را افزایش می دهد.
  • اساتید و شاگردان با یکدیگر کمتر در ارتباط هستند و کمتر می توانند اشکالات و سوالات خود را رفع کنند.

امروزه تمام فعالیت ها از جمله کسب و کار ها و البته آموزش نیز به صورت آنلاین و مجازی برگزار می شود. پس بهتر است که در این فضای رقابتی جا نمانیم.

البته ما در این مقاله قصد نداریم بگوییم که آموزش حضوری هیج فایده ای ندارد. آموزش های حضوری نیز بسته به نوع دوره، استاد دوره و روش آموزش می تواند بسیار موثر تر از آموزش مجازی باشد.

اما با این حال آموزش های مجازی به دلیل اینکه می توانند تعداد نفرات زیادی را در سراسر دنیا تحت پوشش آموزشی خود در آورند، بستر پیشرفت و گستردگی در آن زیاد بسیار بیشتر است، در حال رشد است.

یک آمار جهانی در سال 2018 منتشر شد که نشان داد صنعت آموزش مجازی در سال 2025 نسبت به 7 سال گذشته خود رشد قابل توجهی خواهد داشت، به طوری که بهره گیری فراگیران آکادمیک 34% و شرکت های آموزشی 50% افزایش پیدا کرد.

آینده ی آموزش مجازی به چه فاکتور هایی بستگی دارد؟

یکی از عواملی که بسیار در آینده و ماندگاری این نوع آموزش موثر است، ارتقاء سرعت اینترنت توسط دولت ها، هزینه برای ترقی زیر ساخت ها، طراحی نرم افزار های جدید، ساخت شبکه های کارآمد و غیره است. به عنوان مثال شبکه مجازی شاد در دوران کرونا، یک قدم بسیار بزرگ در زمینه ی ماندگاری آموزش مجازی برداشته است.

حال مواردی را که بر آینده ی آموزش مجازی تاثیر گذاشته است را بررسی می کنیم. هیچ کس نمی تواند به طور دقیق آینده ی آموزش مجازی را پیش بینی کند، با توجه به افزایش متقاضیان آموزش مجازی، پس از دوران کرونا نیز افراد یاد گرفته اند که چگونه بهترین بهره را از آموزش مجازی ببرند. طبق این تعاریف انتظار می رود که آموزش مجازی را به حضوری ترجیح دهند.

همچنین تحقیقاتی که به تازگی بر فروش سایت ها انجام گرفته است، نشان می دهد که تقاضای بازار موبایل و برنامه نویسان برای ساخت سایت ها و نرم افزارها بسیار افزایش پیدا کرده است.

آموزش مجازی و آینده ان

بررسی چند پیش بینی برای آینده آموزش مجازی

پیش بینی اول؛ توسعه تولید محتوای الکترونیکی

با توجه به حجم زیاد استقبال از این روش آموزش(طبق فوایدی که در ابتدای مقاله گفته شد)، انتظار می رود که آموزش مجازی گسترش پیدا کرده و کم کم جای آموزش حضوری را بگیرد.

پیش بینی دوم؛ یادگیری به صورت خودآموز

مدت زمان زیادی است که افراد خود آموزی را آغاز کرده اند. بسیاری از افراد به صورت فردی ویدیوهای آموزشی را با جستوجو در اینترنت به راحتی پیدا می کنند. این موضوع به تازگی در بین دیگر افراد ترویج پیدا کرده و طرافداران خاص خودش را دارد. با توجه به این مطالب انتظار می رود که آموزش ها به صورت خودآموز و مجازی پیش رود.

 

عواملی که در ایران بر آینده ی آموزش مجازی تاثیر می گذارد چیست؟

آینده ی آموزش را نمی توان به طور واضح و اختصاصی بیان کرد. بسیاری از عوامل در کشورها هستند که بر این موضوع تاثیر بسزایی دارند.

در ایران نیز عواملی موجود است که در آینده ی این روش آموزش موثرند. از جمله این عوامل می توان به نیازهای بازار، مسائل اقتصادی، نحوه ی آموزش، دانش جمعی افراد، توسعه و پیشرفت زیرساخت های تکنولوژی و غیره اشاره کرد.

 

آموزش های مجازی رایانگان

مرکز آموزشی و پژوهشی رایانگان با هدف ارتقا دانش و جایگاه شغلی افراد، دوره های سازمانی و آموزشی با محتوا های تخصصی، توسط اساتید با سابقه و متخصص تولید می کند. این دوره ها شامل دوره های تخصصی برق ، دوره های تخصصی آب، دوره های حقوقی ، دوره های اداری، دوره های فناوری و اطلاعات، دوره های عمومی، دوره های مدیریتی و دوره های مالی است.

رایانگان تلاش دارد با هدف ساخت ایرانی سرافزار، با برگزاری دوره های آموزشی براساس نیاز فراگیران، جایگاه شغلی و دانش افراد را ارتقا دهد. برای اطلاعات بیشتر از دوره ها و زمان برگزاری آن ها با شماره تماس های پشتیبانی آموزش تماس بگیرید.