تاریخچه ی آموزش مجازی در جهان
همانطور که در مقاله ای درباره ی آینده ی صنعت آموزش مجازی بحث کردیم، در این مقاله میخواهیم درباره ی تاریخچه ی آموزش مجازی بگوییم. در ابتدا به تاریخچه ی کلی آموزش از راه دور می پردازیم. این نوع آموزش به قرن 19 میلادی بر می گردد. اولین بار فردی به نام اسحاق پیتمن تدریس تند نویسی را از راه دور به فراگیران خود آموزش داد. این آموزش در شهر باث انگلستان از طریق سیستم پستی پنی در سال 1840 رخ داد. دانش پژوهان در آن زمان از نقل قول های انجیل برای تمرین استفاده می کردند و از طریق پست برای اخذ نمره به آقای پیتمن ارسال می کردند.
علت این که آموزش از راه دور بسیار موفق بود آن بود که:
- این سیستم پستی در دورترین نقاط نیز ارسال می شد و افراد زیادی از تمام نقاط کشور می توانستند از این آموزش بهره ببرند.
- روش آموزش از راه دور بسیار ارزان بود.
- ما نباید سرعت این سیستم را با تکنولوژی امروزی مقایسه کنیم. با توجه به زمان خود این سیستم پستی بسیار سریع و کارآمد بود.
رفته رفته در سال 1921 به موسسه های آموزشی نظیر دانشگاه مینسوتا و ویسکونسین مجوزی صادر شد که بتوانند آموزش خود را از طریق رادیو پیش ببرند.
پس از آن نیز با پیشرفت تکنولوژی در سال 1934 برخی از دانشگاه ها توانستند از طریق تلویزیون به عنوان کامل کننده ی آموزش های رادیویی راه خود را پیش ببرند. این دو آموزش مکمل یکدیگر بودند به طوریکه آموزش تلویزیونی، تصویر و آموزش رادیویی، صوت آن مطلب آموزشی بود.
این نوع آموزش مزایا و معایبی هم به همراه داشت. البته در آن زمان که تدریس از راه دور به صورت چاپی و با کاغذ و قلم صورت می گرفت، این نوع تدریس بسیار کارآمد و موثر بود. اما با این حال در تمام روش های آموزش از راه دور تعامل دو طرفه صورت نمی پذیرفت.
پس از گذشت سال ها در اوایل قرن 21 میلادی، اینترنت به یک بستر کامل و موثر برای یادگیری از راه دور تبدیل شد. به طوریکه در سال 2003 میلادی در بریتانیا بیش از 180000 دانشجو از طریق اینترنت در منازل خود با دانشگاه در ارتباط بودند.
تاریخچه ی آموزش مجازی در ایران
تاریخچه ی آموزش مجازی به قبل از زمان انقلاب باز میگردد. با تاسیس دانشگاه پیام نور در سال 1367 آموزش مجازی به طور رسمی آغاز شد. درواقع می توان بیان کرد که ایران در این زمینه هم زمان با دنیا پیش آمده است. بعد از آن در دهه ی هفتاد خورشیدی دانشگاه تهران آغاز به کار با سیستم مدیریت آموزشی یا همان LMS کرد. این اسم اختصار learning management system نام دارد.
پس از آن در سال 1380 دانشگاه تهران تصمیم به ساخت سایت آموزش مجازی گرفت که تنها در آن 9 درس برای دانشجویان نوبت روزانه قرار داده شد. پس از این اتفاق، وزارت علوم به فکر تاسیس دانشگاه مجازی افتاد و در سال 1384 دانشگاه آزاد اسلامی بخش الکترونیکی خود را در رشته ی تحصیلی IT تاسیس کرد که تا به امروز به چندین شعبه در قسمت های مختلف ایران رسیده است.
به دنبال این اتفاق دانشگاه های دیگری نیز اعلام کردند که می خواهند آموزش الکترونیکی را راه اندازی کنند و دروسی را برای دانشجویان خود ارائه دهند. پس از مجازی برگزار شدن دروس، نرم افزار های آموزش الکترونیکی بیشتر شدند و آموزش و پرورش نیز در این زمینه شروع به فعالیت کرد.
و اما در سال 1398 پس از همه گیری ویروس کرونا در جهان و ایران، روش زندگی انسان ها به کلی تغییر پیدا کرد. پس از تعطیلی مدارس و دانشگاه ها، آموزش حضوری جای خود را به آموزش مجازی داد. از آن سال تا به امروز که در سال 1401 به سر می بریم آموزش مجازی همچنان باقی مانده است. پس از این اتفاق مردم با ارزش آموزش مجازی آشنا شدند و پی بردند که در سال های آینده نیز این نحوه ی آموزش همچنان باقی خواهد ماند و ممکن است به کلی جایگزین آموزش حضوری شود.
در این مقاله درباره ی مزایا و معایب آموزش مجازی به صورت کامل توضیح داده ایم.
آینده ی آموزش مجازی به کدام سمت می رود؟
همانطور که می دانیم، آموزش همواره به سمت مجازی شدن می رود. در عصر حاضر با پیشرفت تکنولوژی، الکترونیکی و مجازی شدن فعالیت ها کاملا طبیعی است. به عنوان مثال امروزه کسب و کارهای مجازی در حال گسترش است و با پیشرفت تجهیزات الکترونیکی، بدون تردید می توان گفت که بیشترین پیشرفت را آموزش داشته است و پیشرفته تر از این هم خواهد شد.
انواع آموزش مجازی
قبل از هر چیز بهتر است بدانیم که آموزش مجازی با آموزش الکترونیکی متفاوت است. سابقه ی آموزش مجازی یا همان Virtual Education به چندین قرن پیش باز می گردد. اما آموزش الکترونیکی یا همان E-Learning زیر مجموعه ی آموزش مجازی است که به وسیله ی اینترنت و ارتباطات کامپیوتری انجام می شود.
حال که مفهوم این دو را دانستیم، می خواهیم انواع آموزش مجازی را توضیح دهیم.
آموزش مجازی در بستر وب
این نوع آموزش به صورتی است که فیلم های آموزشی، جزوات درسی و … در اینترنت و در بستر وب به صورت آنلاین ارائه می شود.
آموزش مجازی بر پایه ی کامپیوتر
این نوع آموزش به اتصال به اینترنت احتیاجی ندارد و به صورت پک های سی دی و دوره های از قبل ضبط شده ارائه می شود.
آموزش مجازی با دستگاه های دیجیتال همراه
این نوع آموزش از طریق گوشی های هوشمند همراه، تبلت ها و … ارائه داده می شود.
موانع آموزش مجازی در ایران
آموزش مجازی در ایران یک سیستم جدید و نوظهور است. به همین دلیل مشکلات و ایراداتی به همراه دارد. همچنین برای برخی افراد پذیرش جایگزین شدن آموزش مجازی به جای آموزش حضوری سخت است و به همین خاطر نمی توانند با آن به راحتی ارتباط برقرار کنند. این واکنش تا حدودی طبیعی به نظر می آید اما این را هم باید بپذیریم که در عصر کنونی، لازم است که با تکنولوژی هم گام شویم و بپذیریم آموزش مجازی یک قدم بزرگ مهم در این راستا است. علاوه بر این در سراسر جهان آموزش مجازی در حال گسترش است، به همین علت ضرورت بر به کار بردن این تکنیک توصیه می شود.
رایانگان؛ برگزار کننده ی دوره های آموزش مجازی
مرکز آموزشی و پژوهشی رایانگان با هدف ارتقا سطح دانش افراد و جایگاه شغلی شان، دوره های آموزشی تخصصی با مدرک معتبر در اختیار دانش پژوهان قرار می دهد. این دوره توسط استاید با سابقه و متخصص تهیه گردیده و شامل دوره های تخصصی آب، دوره های تخصصی برق، دوره های مدیریتی، دوره های حقوقی، دوره های اداری، دوره های عمومی، مالی و فناوری اطلاعات می شود.
هدف ما ساختن ایرانی سرافزار است. برای اطلاع از نحوه ی برگزاری دوره ها با پشتیبانی آموزشی رایانگان تماس بگیرید.