همانطور که در مقاله ی آینده ی آموزش مجازی صحبت کردیم، دانستیم که آموزش مجازی روز به روز در حال پیشرفت است. پس کاملا طبیعی است که در اول این راه موانعی پیش روی خود داشته باشد. در ادامه ی این مقاله درباره ی مزایا و موانعی که آموزش مجازی در ایران و کل دنیا دارد صحبت خواهیم کرد و راهکار های مقابله با آن را نیز توضیح خواهیم داد.

 

5 مزیت آموزش مجازی

پس از همه گیری ویروس کرونا، استفاده از آموزش مجازی 90 درصد افزایش پیدا کرد. در حقیقت این روش را می توان منجی آموزش دانست. آموزش مجازی مزایایی دارد که در ادامه به چند نمونه از آن می پردازیم.

کاهش هزینه های آموزشی

آموزش حضوری هزینه هایی مانند رفت و آمد برای شرکت کنندگان به همراه دارد. برگزار کنندگان کلاس های حضوری نیز هزینه هایی مانند اجاره ی محل برگزاری کلاس ها و هزینه ی رفت و آمد اساتید را متحمل می شوند که با مجازی برگزار شدن کلاس ها این هزینه ها کاهش میابد. از بین رفتن نیاز به فضای آموزشی فیزیکی یکی از مزایای آموزش مجازی است.

بهره وری بیشتر سازمان ها با استفاده از دوره های مجازی

سازمان ها با استفاده از دوره های آموزشی مجازی برای کارمندان خود، می توانند بهره وری عملی و دانش افراد سازمان خود را بالا ببرند. مجازی برگزار شدن این دوره های سازمانی مزایای زیادی دارد. از مزایای آن می توان به این مورد اشاره کرد که دانش پژوهان می توانند دوره هایی را با اساتیدی بگذرانند که از شهر آن ها بسیار فاصله دارد. برگزاری دوره های سازمانی باعث رسیدن به درآمد بیشتر آن سازمان می شود.

آموزش مجازی همیشه در دسترس

یکی از مهم ترین مزیت های آموزش مجازی در دسترس بودن آن است. به این صورت که در هر زمان و مکانی می توانید به راحتی به بستر آموزشی دسترسی پیدا کنید. نداشتن محدودیت زمانی و مکانی، اصلی ترین مشکل فراگیران را حل کرده است.

داشتن راحتی در زمان شرکت در کلاس ها

زمانی که کلاس ها مجازی برگزار می شوند، فراگیران می توانند در هر فضایی که در آن راحت هستند در دوره های دلخواهشان شرکت کنند.

 انعطاف بالای کلاس ها

کلاس های مجازی قابلیت این را دارند که بدون محدودیت زمانی برگزار شوند. همچنین فراگیران می توانند از فایل های ضبط شده ی کلاس نیز استفاده کنند. به دلیل نیاز نداشتن به مکان فیزیکی، بدون محدودیت تعداد می توانند در کلاس ها شرکت کنند. این عمل باعث کاهش هزینه های شرکت در کلاس نیز می شود.

موانع آموزش مجازی

تا کنون با مزایای آموزش مجازی آشنا شدیم. حال میخواهیم از موانعی بگوییم که آموزش مجازی با آن مواجه است. این موانع با برنامه ریزی صحیح و هدف دار حل می شوند. در ادامه با چند مورد از آن ها آشنا می شویم.

انگیزه پایین برای یادگیری

در آموزش مجازی انگیزه برای یادگیری بسیار کم است. این یک مشکل مهمی است که صنعت آموزش همواره با آن سر و کار دارد. برای حل این مشکلات باید اساتید آگاهی های لازم را بدست آورند. در واقع اساتید باید از هر روشی برای ایجاد انگیزه استفاده کنند. از جمله ی این روش ها، برگزاری امتحان ها و پرسش های کلاسی است. این روش باعث می شود دانش پذیران بیشتر در روند کلاس قرار گیرند و با درس همراه شوند. از دیگر روش ها برای همراه کردن دانش پذیران قراردادن پاداش، مدال های تشویقی و غیره است. و اما در نهایت این محتوای آموزشی است که باید فراگیران را جذب کند. پس بهتر است بر روی محتوای آموزشی و نحوه ی ارائه ی آن نیز کار شود.

توجه دانش پذیران جلب نمی شود

کلاس های مجازی اکثرا برای دانش پذیران خسته کننده است. خصوصا هنگامی که زمان کلاس ها طولانی شود. یکی از راهکار ها برای بر طرف شدن این مشکل، کوتاه تر کردن محتوا های آموزشی است. به عنوان مثال یک ویدیوی آموزشی یک ساعته را به شش ویدیوی ده دقیقه ای تبدیل کنید. با این روش کلاس های آموزشی نه تنها دیگر طولانی و خسته کننده نیست، بلکه باعث می شود فراگیران با تمایل بیشتری به سراغ یادگیری آن بروند.

کم تجربگی در تکنولوژی از موانع آموزش مجازی

بسیاری از فراگیران در ایران تجربه کافی برای استفاده از فناوری روز دنیا را ندارند و برایشان ارتباط برقرار کردن با آموزش مجازی سخت است. این مانع نیز با آموزش های سراسری برای تمام دانش پذیران قابل حل است. این آموزش ها می تواند سمینار های آنلاین یا وبینار ها باشد یا می تواند قرار دادن پشتیبان و دیگر روش ها برای آموزش افراد باشد.

محدودیت های زیرساختی در آموزش مجازی

یکی از مهم ترین نکاتی که باید به آن توجه کرد، زیرساخت و تجهیزاتی است که از آن برای آموزش استفاده می کنیم. به عنوان مثال پلتفرمی که در آن کلاس مجازی برگزار می شود، میکروفون و کیفیت صدا، کیفیت دوربین و بسیاری دیگر از نکات ریزی که برای آموزش مجازی باید توسعه پیدا کنند. برای اینکه متوجه شویم این مشکلات حل شدند یا خیر می توانیم سوالاتی در این باره از فراگیران بپرسیم و از آن ها نظر خواهی کنیم.

عدم مشارکت جمعی؛ مانعی برای آموزش مجازی

آموزش مجازی مانند آموزش حضوری به صورت جمعی نیست و همیشه با تنهایی همراه است. این مورد باعث می شود انگیزه و همراهی فراگیران کمتر شود. انجمن ها و گروه های آنلاین یک راه حل برای از بین بردن این مشکل است. این کار باعث می شود فراگیران با یکدیگر تعامل داشته باشند و سوالات خود را با یکدیگر به اشتراک بگذارند. علاوه بر این، تکالیف و پروژه های گروهی نیز می تواند به افزایش مشارکت مخاطبان کمک بسیاری کند.

عدم دسترسی به اینترنت و موبایل هوشمند

یکی از مهم ترین مشکلاتی که بر سر راه آموزش مجازی قرار دارد، عدم دسترسی برخی افراد به اینترنت و موبایل هوشمند است. امروزه در ایران تعداد افرادی که به اینترنت دسترسی دارند به 86 درصد رسیده است که این رقم قابل توجهی است. اما با این حال در مناطق محروم همچنان این مشکل وجود دارد که احتمال می دهند به مرور زمان حل خواهد شد.

موانع و مزایای اموزش مجازی

تحت تاثیر تجربه ی بد دیگر افراد قرار گرفتن

این مورد بسیار پیش آمده که فردی تنها با استناد بر تجربه ی بد فردی دیگر از شرکت در دوره های مجازی خودداری کرده است. اما باید دانست که تجربه ی هر فرد با دیگری متفاوت است زیرا شرایط هیچ کس در هنگام یادگیری با کسی دیگر یکسان نیست و نباید طبق تجربه ی فردی دیگر تصمیم به انجام کاری گرفت.

در این مقاله با مزایا و موانعی که پیش روی آموزش مجازی قرار داشت صحبت کردیم و برای هر کدام از موانع راه حلی پیشنهاد دادیم. حال می خواهیم به شما مرکز آموزشی ای را پیشنهاد دهیم که صفر تا صد این مشکلات را شناسایی و آن ها را حل کرده است.

اگر می خواهید دوره ی تخصصی ای یاد بگیرید یا آموزش دهید با مرکز آموزشی و پژوهشی رایانگان لازم نیست نگران مشکلات پیش رو باشید، زیرا صفر تا صد کار، از تجهیزات ضبط و تدوین دوره ها گرفته تا پشتیبانی و گواهی معتبر پایان دوره بر عهده ی رایانگان است.

رایانگان کیفیت را اولویت اول خود قرار داده و تنها از اساتید مطرح و با سابقه در دوره های خود استفاده می کند. برای آشنایی بیشتر با دوره های تخصصی، نحوه و زمان برگزاری آن ها می توانید از طریق شماره های تماس و یا صفحات اجتماعی رایانگان با ما در ارتباط باشید.