
خانه » برگزاری آزمون های الکترونیکی
برگزاری آزمون های الکترونیکی
تیم آموزشی تشکیل شده از زبده ترین اساتید
برگزاری آزمون های الکترونیکی
کارکردهای برگزاری آزمون های الکترونیکی
برای آزمون های آنلاین از دستگاه هایی مانند لپ تاپ و کامپیوترهای دسکتاپ یا رومیزی استفاده می شود. با کمک این آزمون ها این امکان فراهم شده که ارزیابی دقیقی از وضعیت فراگیران در طیف وسیعی از موضوعات انجام گیرد. برگزاری آزمون های الکترونیکی به عنوان یک بستر ارزشیابی جدید، همزمان با استقبال فراوان از دوره های آموزشی آنلاین مطرح شد. گاهی چنین به نظر می رسد که آموزش حضوری موجب یادگیری عمیق تری در یادگیرندگان به خصوص در سنین پایین تر می شود. ضمن اینکه آزمون های حضوری نیز نتایج دقیق تری از میزان دانش و کارایی فراگیران را به نمایش می گذارند. به همین جهت شاید بسیاری از آموزشگاه ها و موسسات آموزش عالی امتحانات را برای کسانی که در ترم های آخر دوره های تحصیلی خود هستند، به صورت درون دانشگاهی و حضوری برگزار کنند. با این وجود، برگزاری دوره های آموزشی و آزمون های الکترونیکی و آنلاین در بسیاری از موارد به کمک سیستم های آموزشی مختلف آمده است. نمونه بارز آن در دوره اوج گیری شدید پاندمی کرونا و لزوم قرنطینه عمومی است.انواع مختلف آزمون های آنلاین
به غیر از آزمون های ورودی، امتحانات مختلفی از طریق پلتفرم های آنلاین برگزار می شوند. آزمون های ترمیک دانشگاه ها و موسسات آموزشی، آزمون های استخدامی مراکز مختلف، آزمون های آزمایشی و غیره از این دسته هستند.مزایای اصلی برگزاری امتحانات آنلاین
فرآیند برگزاری آزمون آنلاین
استخدام کنندگان یا مؤسسات آموزشی و پژوهشی می توانند به راحتی آزمون ها را از طریق پلت فرم های ارزیابی آنلاین برگزار کنند. گزینه های زیادی برای انتخاب وجود دارد و اغلب می توان یک تست را با دیگری برای ارزیابی سریع پارامترهای مختلف ترکیب کرد. چندین کارشناس باید پیش از شروع آزمون بانک سوالات را با توجه به موضوع آماده کنند. این سوالات باید در نرم افزارهای تولید آزمون آنلاین قرار بگیرند. اکثر پلتفرم های برگزاری آزمون های الکترونیکی دارای ویژگی های ارزیابی خودکار جهت تسهیل در تولید سریع نتایج هستند. به طورکلی تمامی فرآیندهای سیستم برگزاری آزمون سنتی در سیستم های آزمون آنلاین دیجیتالی می شوند. در حال حاضر، اکثر آزمونهای آنلاین به صورت کتاب باز یا open-book برگزار می شوند. زیرا به فراگیران اجازه میدهد از مطالب، متنها و تحقیقات اینترنتی و غیره استفاده کنند. جهت رسیدن به ارزشیابی صحیح به این روش در آزمون های مفهومی، معمولا زمان پاسخ دهی کمتر بوده یا اینکه سوالات بسیار چالشی و تحلیلی طرح می شوند. به این ترتیب نباید چنین به نظر برسد که نتایج آزمون های الکترونیکی معیار صحیحی برای ارزشیابی دقیق فراگیران نیست. برعکس اگر سوالات درست و باتوجه به موقعیت افراد طراحی شده باشند، برگزاری آزمون به صورت الکترونیکی نتایج قابل استنادی را ارائه خواهد کرد.
چرا همه موسسات آموزشی باید به آزمون های آنلاین روی بیاورند؟
موسسات آموزشی هر ساله با وظیفه بسیار چالش برانگیز برگزاری آزمون و ارزیابی هزاران پاسخنامه روبرو هستند. فرآیند ارائه آزمون سنتی وقت گیر و استرس زا است و اغلب با نگرانی های مختلفی در مورد کیفیت ارزیابی و امنیت همراه خواهد بود. علاوه بر این، در مقیاس گسترده به پرسنل و نیروی انسانی زیادی نیاز است. موسسات و مراکز آموزشی مختلفی از مهاجرت به سیستم آنلاین سود برده اند. اگر هنوز قصد ارتقا سازمان خود را ندارید؛ عوامل زیر ممکن است شما را متقاعد کنند.
ارزیابی بدون زحمت آزمون
اکثر پلتفرم های آزمون آنلاین دارای ویژگی ارزیابی خودکار هستند. سوالات ارائه شده اغلب چند گزینه ای یا درست-نادرست هستند. این مسئله به سیستم کمک می کند تا با مقایسه پاسخ ها با مجموعه ای از جواب های از پیش تعریف شده، پاسخ ها را به طور خودکار ارزیابی کند. در سیستم سنتی، آزمون گیرنده بسته به تعداد شرکت کنندگان باید زمان زیادی برای تصحیح کردن اوراق آزمون بگذارند. حال آنکه سیستم آزمون آنلاین پاسخ ها را در زمان کوتاهی با ظریب خطای نزدیک به صفر آماده خواهد کرد.صرفه جویی در زمان و هزینه
با برگزاری آزمون های الکترونیکی سازماندهی یک آزمون ساده تر و کارآمدتر می شود. دعوت به شرکت در آزمون از طریق ایمیل کردن یا ارسال لینک سوالات در شبکه های اجتماعی به سادگی قابل انجام است.
خطر از دست رفتن منابع طبیعی و درختان امروزه یک موضوع جدی زیست محیطی قلمداد می شود. مدارس و موسسات آموزشی، مراکز اصلی استفاده از محصولات کاغذی مختلف همانند کتاب و مجلات هستند. حال آنکه با برگزاری آزمون های الکترونیکی، میزان مصرف کاغذ به صفر می رسد؛ سوالات به صورت دیجیتالی ایجاد شده و دانش آموزان با انتخاب پاسخ مناسب یا تایپ کردن پاسخ ها به صورت آنلاین به سوالات جواب می دهند.


انعطاف پذیری در زمان و مکان برگزاری آزمون
فراگیران نیازی به حضور فیزیکی در کلاس ندارند و با دارا بودن یک دستگاه دارای دسترسی به وب می توانند از هر مکانی در جلسه امتحان حضور پیدا کنند.
در برخی موارد بسته به استراتژی های سازمان آزمون گیرنده، امکان دارد که حتی در خصوص زمان برگزاری امتحان نیز انعطاف وجود داشته باشد. به این ترتیب فراگیران مجبور نیستند، تنها در یک نقطه زمانی مشخص که به آنان دیکته می شود در آزمون شرکت کنند.
امکان ارائه گواهینامه اتمام دوره پس از اتمام آزمون
یکی دیگر از مزایای برگزاری آزمون های الکترونیکی این است که امکان دریافت گواهینامه اتمام دوره را به صورت کاملا غیرحضوری فراهم می کند. گواهینامه ها به صورت اتوماتیک و خودکار تهیه شده و در پنل کاربری فراگیران قرار می گیرد یا اینکه برای واحد آموزش سازمان درخواست کننده آزمون ارسال می شود.

آیا امکان تقلب در آزمون های آنلاین وجود دارد؟
همانند برگزاری امتحانات به شکل سنتی، همیشه احتمال دارد که فراگیران به نحوی دست به تقلب بزنند. در مورد امتحانات آنلاین احتمال تقلب به خاطر دسترسی به اینترنت افزایش پیدا می کند. با این حال حتی با وجود حفره هایی در شکل برگزاری آزمون های الکترونیکی، می توان تدابیری در نظر گرفت که امکان تقلب به صفر نزدیک شود.
طراحان آزمون معمولا بانکی از سوالات برای هر امتحان در نظر می گیرند. برای هر شرکت کننده در فرآیند امتحان، تعداد مشخصی از سوالات امتحانی به صورت تصادفی و غیرتکراری نمایش داده می شود. با این ترفند همه فراگیران در یک آزمون واحد ولی با سوالات غیرتکراری شرکت می کنند و امکان تقلب نیز تا حدود زیادی کاهش پیدا خواهد کرد.
علاوه بر این نرم افزارهایی وجود دارند که با استفاده از آن برگزارکننده می تواند دسترسی فراگیران را به وبسایت های دیگر را ممنوع یا محدود کند.
نکات قابل تامل در مورد برگزاری آزمون های الکترونیکی
امروزه خوشبختانه افراد از اکثر نقاط کشور دسترسی به اینترنت و تجهیزات الکترونیکی لازم دارند. با این حال در شرایطی که به هر دلیلی امکان اتصال به شبکه گسترده جهانی اینترنت حتی به صورت لحظه ای قطع شود؛ قطعا روند برگزاری آزمون با اختلال مواجه می شود.
به همین جهت فراگیران باید از صحت عملکرد تجهیزات الکترونیکی خود پیش از شروع امتحال اطمینان حاصل کنند. در ضمن این مسئله نیز مهم است که در هنگام پاسخ دادن به سوالات سهوا صفحه مرورگر بسته نشود.
برگزاری آزمون های الکترونیکی ضمن خدمت کارکنان
کارکنان شرکت ها و موسسات مختلف باید طی بازه های زمانی مختلف مورد آموزش و ارزیابی قرار گیرند. این نیروها عموما کارمندان و کارگرانی هستند که تمام تایم روزانه خود را در محیط کاری می گذرانند و طبیعتا فرصت کافی برای شرکت در کلاس ها و آزمون های حضوری را ندارند.
برگزاری آزمون های الکترونیکی ضمن خدمت کارکنان امکانی است که فرآیند تعلیم و آموزش نیروهای کار ادارات و سازمان ها را تاحد زیادی تسهیل می کند.